Mogao bi dobiti manju kaznu
4

Predao se kolumbijski narko-bos Javier Antonio Calle

SRNA
Javier Antonio Calle, Kolumbijac osumnjičen da vodi nasilnički narko-kartel i jedan od natraženijih ljudi u državi, predao se Agenciji za borbu protiv droge (DEA) i mogao bi da dobije manju kaznu ako pomogne vlastima u borbi protiv trgovine drogom, navodi kolumbijska policija.

Antonio Calle (43), za kojim je raspisana potjernica i ponuđena nagrada od pet miliona dolara, predao se DEA na karipskom ostrvu Aruba, nakon čega je prebačen u New York.

"Kao rezultat napora nacionalne vlade da pronađe sve one koji učestvuju u trgovini drogom, predao se Javier Antonio Calle", rekao je Jose Roberto Leon, zamjenik direktora kolumbijskih policijskih snaga.

Calle se smatra vođom nasilničke kriminalne mreže "Los rastrohos", koja kontroliše neke puteve krijumčarenja droge i za koju se vjeruje da svake godine unosi nekoliko tona kokaina u SAD.

Kolumbijska policija navodi da nekoliko trgovaca drogom pregovaraju o svojoj predaji DEA, koja im nudi manje zatvorske kazne u SAD ako im pruže informacije o drugim osobama umiješanim u trgovinu drogom i krijumčarenje.

Kolumbija, jedna od najvećih izvoznika kokaina koja u SAD na ovaj način zarađuje milijarde dolara godišnje, posljednjih godina je preduzela korake protiv gerilaca i paramilitarnih grupa koje se finansiraju prodajom droge. 

Neke od ovih grupa čvrsto su povezane sa meksičkim narko-kartelima.