New York
0

Pred sudom optuženi za neuspjeli bombaški napad na Times Squareu

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Amerikanac pakistanskog porijekla Faisal Shahzad (30), koji je optužen da je pokušao da aktivira automobil bombu na Times Squareu u New Yorku pojavio se danas na sudu prvi put od kada je uhapšen 3. maja.

Shahzad se nije izjasnio po pet tačaka optužnice sa kojima se suočava.

U uobičajenim okolnostima optuženi se na sudu pojavljuje samo nekoliko dana nakon hapšenja ali zvaničnici navode da je Shahzad odustao od svog prava i da sarađuje sa vlastima.

Shahzad je uhapšen na aerodromu "Kennedy" u pokušaju da napusti SAD.

Američki zvaničnici rekli su da je Shahzad od hapšenja dao vrijedne informacije i da je rekao da su pakistanski talibani odgovorni za napad.

Američki ministar pravosuđa Eric Holder rekao je da su tokom protekle sedmice istražioci uhapsili tri osobe tokom pretraga u četiri savezne države, a koje su povezane sa navodnim Shahzadovim neuspjelim bombaškim napadom.

Shahzad je živio u Connecticutu i nedavno se vratio sa dužeg boravka u Pakistanu.

Američke vlasti navode da je on istražiocima rekao da je obučavan u Vaziristanu, plemenskom regionu na sjeverozapadu Pakistana

Policija je 1. maja na Times Squareu otkrila terensko vozilo koje je bilo natovareno đubrivom, pirotehničkom opremom, benzinom, propanom i budilnicima.

Istražioci su pomoću podataka došli do Shahzada koji je uhapšen nakon dva dana.