Svijet
0

Pred kuću Margaret Thatcher dolaze i oni koji su je prezirali

Anadolija
Foto: AFP
Foto: AFP
Kuću u kojoj je boravila "čelična lejdi" Margaret Thatcher, čuvena premijerka Velike Britanije, koja je prije tri dana preminula u 87. godini od moždanog udara, posjećuje veliki broj njenih simpatizera, ali onih koji to nisu.

Među posjetiocima na ulazu 73 u londonskom naselju Chester je i predsjednik irskog udruženja za ljudskih prava Jim Curran, koji je jučer ispred kuće bivše britanske premijerke, podigao transparent sa natpisom "Thatcher je stvorila državni teror", a zatim odstranjen, i danas je bio prisutan ispred kuće Margaret Thatcher.

On je u izjavi za agenciju Anadolija, rekao je da je i Thatcher bila majka, zbog toga ima poštovanje prema njenoj porodici, ali da se ne slaže sa njenom politikom.

"Ja sam Irac, a Thatcher je provodila apartheid protiv Irske. Politika Margaret Thatcher je bila politika koja je dijelila zemlju", rekao je Curran, naglasivši da veliki broj stanovnika na sjeveru Velike Britanije, posebno radnički sindikati i rudari mrze Thatcher zbog njene politike.

Ispred kuće "čelične lejdi" je bila i medicinska sestra porijeklom iz Kenije po imenu Masi, koja se tokom prošlog ljeta brinula o bivšoj britanskoj premijerki tokom njenog boravka u bolnici.

"Thatcher je bila jedna vrlo jaka žena. Nije se obazirala na to šta drugi misle o njoj. Poštovala sam je i voljela kao lidera. Pogrešno je pričati negativno o nekome ko je preminuo", smatra Masi.

Ispred kuće nisu samo stanovnici Velike Britanije. Amerikanac Pat Alley kazao je da ga je jako pogodila vijest o smrti bivše britanske premijerke.

"Bio sam u vijetnamskom ratu. I ona je bila domoljub. Zbog toga sam se uvijek smatrao bliskim bivšoj premijerki Thatcher", kaže Alley.

Margaret Thatcher je tri puta zaredom birana za premijerku.

Ona je podnijela ostavku 1990. godine na funkciju premijerke i predsjednice Konzervativne stranke, kada u stranci nije podržana njena ideja o porezima i eurokratiji. Do 1992. godine, Thatcher je radila u stranci, a napustila je parlament u potpunosti u svojoj 66. godini.

U vezi sa životom Margaret Thatcher, njene funkcije kao premijerke i borbe sa Alzheimerovom bolešću, 2011. godine snimljen je film "Iron Lady" u kojem je glavnu ulogu igrala poznata glumica Meryl Streep.