Svijet
0

Pred dolazak Busha: Sastanak Olmert - Abbas

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Izraelski premijer Ehud Olmert i palestinski predsjednik Mahmud Abbas sastat će se danas u Jerusalemu u još jednom pokušaju da prevaziđu krizu u mirovnim pregovorima, pred sutrašnju posjetu američkog predsjednika Georgea W. Busha.

Dva bliskoistočna čelnika danas bi trebalo, kako se očekivalo, da potvrde osnivanje pregovaračkih komiteta i timova koji će se baviti rješavanjem ključnih nesporazuma između dva naroda.

Sastanak između glavnih pregovarača - šefa izraelske diplomatije Tzipi Livni i bivšega palestinskog premijera Ahmeda Qoreija - nisu završeni očekivanim dogovorom o tome.

Namjera je da se o svim pitanjima u vezi sa sporazumom o konačnom statusu, kao što su granice buduće palestinske države, sudbina palestinskih izbjeglica i Jerusalem diskutira u posebnim komitetima koje predvode Livni i Qorei.

Preostalim problemima kao što su sigurnost, trgovina, ekonomija, zakon i građanska pitanja bavit će se posebni komiteti. Olmert i Abbas bi nadgledali napredak u pregovorima i doprinosili njihovom kretanju naprijed.

Od međunarodnog skupa o Bliskom istoku u Annapolisu, u SAD-u, prošlo je šest sedmica. Tamo su obnovljeni mirovni pregovori između Izraela i Palestinske samouprave nakon sedam godina zastoja. Postavljen je cilj da se do kraja ove godine sklopi mirovni sporazum o stvaranju palestinske države.

Međutim, nad tek obnovljene pregovore nadvila se sjena izraelskih planova o širenju jevrejskih naselja u istočnom Jerusalemu i na Zapadnoj obali, gdje Palestinci namjeravaju stvoriti svoju državu.

Današnjem sastanku Olmerta i Abbasa, prenijele su agencije prisustvovat će Livni i Qorei u pokušaju dviju strana da se dogovore kako uopće pregovarati.

Bush u srijedu stiže u Izrael oko podne na početku osmodnevne posjete regiji.