Ukrajina
0

Pravosuđe dozvolilo Juliji Timošenko da ode u Bruxelles

FENA
Julija Timošenko
Julija Timošenko
Ukrajinsko pravosuđe je dozvolilo bivšoj premijerki Juliji Timošenko da otputuje u Bruxelles na poziv Evropske narodne stranke, što do sada nije dopuštalo navodeći da ona namjerava pobjeći od optužbi za zloupotrebu vlasti.

Timošenko je od decembra u kućnom pritvoru u Kijevu zbog optužbi za zloupotrebu vlasti koje ona osuđuje kao politički progon. Ove sedmice je podnijela novi zahtjev za odlazak na samit Evropske narodne stranke od 23. do 25. marta.

"Istražni sudac je razmotrio zahtjev i dozvolio putovanje u Bruxelles", navodi se u saopćenju ukrajinskog tužilaštva.

Ukrajinsko tužilaštvo je saopćilo prošle sedmice da je završilo istragu u sudskom predmetu u vezi sa Timošenko i da se sprema da ga preda sudu.

Julija Timošenko, koja je bila jedan od vođa prozapadne Narandžaste revolucije 2004. godine, bila je na čelu vlade od februara do septembra 2005, a zatim od decembra 2007. do marta prošle godine, kada je smijenjena nakon što ju je na predsjedničkim izborima pobijedio sadašnji predsjednik Viktor Janukovič.

Nakon što je prešla u opoziciju, optužena je u decembru da je iskoristila 380 miliona eura koje je Kijev dobio za prodaju svojih kvota emisije CO2 da popuni deficit u penzionom sistemu.