Egipat
0

Pravoslavni Božić pod jakim policijskim osiguranjem

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Pravoslavni hrišćani u Egiptu, Kopti, Božić slave odjeveni u crno, i pod jakim policijskim osiguranjem, svega nekoliko dana nakon što je u napadu na koptsku crkvu u Aleksandriji ubijena 21 osoba.

Mjere sigurnosti bile su na snazi i oko koptskih crkava u Velikoj Britaniji, Francuskoj i Njemačkoj.

U Egiptu je ispred svih crkava na Badnje veče bila raspoređena policija, kojoj su vjernici prije ulaska morali da pokažu ili ličnu kartu, gde piše da su hrišćani, ili istetovirani krst, koji na ručnom zglobu ima većina Kopta, javio je u petak BBC.

Ispred crkava je bilo zabranjeno parkiranje vozila zbog strahovanja od eksplozije autobombe, a nije bilo dozvoljeno ni okupljanje većih grupa hrišćanskih vjernika, koji bi za potencijalnog napadača bili očigledna meta.

Uprkos zabrinutosti za sigurnost u crkvama se okupio veliki broj Kopta koji se ove godine nisu nosili tradicionalnu odeću veselih boja nego crninu.

U nekim slučajevima ponoćnim liturgijama su uz posebne dozvole sveštenika prisutvovali i muslimani koji su time htjeli da demonstriraju solidarnost sa svojim sunarodnicima hrišćanima, nakon napada u Aleksandriji.

U Koptskoj katedrali u Kairu - gdje je liturgiju služio patrijarh Šenuda III - u znak solidarnosti, bili su i dvojica sinova egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka, kao i nekoliko ministara i stranih diplomata.

Ispred katedrale nije bilo cvijeća i crkvenog tepiha kao što je uobičajeno.

U nedjeljama pred Božić, Al-Qaida u Iraku zaprijetila je napadima na hrišćane u Iraku i Egiptu, a na nekim ekstremnim islamističkim internet stranicama pojavile su i adrese koptskih crkava i manastira u Egiptu.

Nakon napada u Aleksandriji vlada u Kairu se iz petnih žila trudi da demonstrira jedinstvo muslimana koji su većina i Kopta koji čine oko 10 posto stanovništva.

Kopti - koji se žale da su posljednjih godine sve češće žrtve diskriminacije - kažu da se nadaju da pozivi na nacionalno jednistvo hrišćana i muslimana u Egiptu neće ostati samo prazne riječi.