Svijet
0

Pravo djece na besplatno voće u školama

FENA
Prijedlog Bruxellesa da učenici u školama besplatno dobivaju voće i povrće dobio je zeleno svjetlo od Evropskog parlamenta, a podržat će ga i Evropska komisija.

Prema toj uredbi, učenici ne bi dobivali samo jabuku ili narandžu nego, naprimjer, i salatu od egzotičnog voća ili sok od svježeg voća.

Osnovni je uvjet, kako prenosi agencija ČTK, da ti proizvodi budu bez dodatka šećera. Sva aktivnost Evropske unije je usmjerena na borbu protiv gojaznosti djece, od koje pati praktično cijela Evropa.

Evropski poljoprivrednici ne moraju mnogo strahovati da će im isporuke voća i povrća školama oduzeti konkurencija iz zemalja izvan EU-a ili konkurentni poljoprivredni proizvođači iz neke druge zemlje članice.

Prijedlog uredbe sadrži klauzulu koja nacionalnim vladama daje pravo da djelimično utiču na porijeklo poljoprivrednih proizvoda. Poslanici su od zemalja članica tražili da se školama isporučuju samo čisti evropski proizvodi.

Visina troškova za besplatno voće za škole ostaje nepoznata. Evropska komisija je obećala da će u cijeloj akciji učestvovati sa 90 miliona eura godišnje, a zemlje bi iz svojih sredstava trebalo da osiguraju oko 66 miliona eura.

Trenutno se ne može procijeniti da li će sume biti i veće, jer Francuska, koja predsjedava EU-om, smatra da bi za tu svrhu trebalo ići više novca.