Svijet
18

Pravno gledajući arapske zemlje nisu dužne primiti sirijske izbjeglice

Piše: N. N.
Foto: EPA
Foto: EPA
Jedno od pitanja koje zaokuplja svijet ovih dana jeste i zašto bogate arapske zemlje odbijaju da prime sirijske izbjeglice.

No, bogate arapske zemlje brane se na različite načine. Ujedinjeni Arapski Emirati tvrde da finansijski pomažu zbrinjavanje izbjeglica i da su donirali oko 530 miliona dolara UNHCR-u.

Također, arapske zemlje se opravdavaju i činjenicom da postoji i niz drugih zemalja koje nisu primile izbjeglice iz Sirije.

Pravno gledajući, arapske zemlje su jedne od rijetkih koje i nisu obavezne primiti izbjeglice i pružiti im pomoć, piše CNN.

Saudijska Arabija, Kuvajt, Bahrein i druge arapske zemlje nisu nikada potpisale i ratificirale Konvenciju o izbjeglicama UN-a iz 1951. koja definira obaveze zemalja prema izbjeglicama. Tako da izbjeglice koje žele ući u ove zemlje moraju zatražiti vizu redovnim putem kao i svi drugi.

Ipak, arapske zemlje su u prošlosti primale izbjeglice. I danas u ovim zemljama živi veliki broj Palestinaca koji su protjerani iz svoje zemlje, a i 1991. tokom invazije Iraka na Kuvajt pruženo je utočište hiljadama Kuvajćana.

Najviše sirijskih izbjeglica primila je Turska (oko 2 miliona), a potom Liban (1,1 milion) i Jordan (629.000). Značajn broj primio je i Egipat (130.000) i Irak (250.000).