NATO
0

"Pratimo kretanje iranskih ratnih brodova u Sredozemlju"

FENA
Foto: SkyNews
Foto: SkyNews
NATO prati plovidbu dva iranska ratna broda koji su u utorak ušli u Sredozemno more, prvi put nakon više od 30 godina, izjavila je u srijedu glasnogovornica Sjevernoatlantskog saveza.

"Pratimo sva događanja u regiji, a iranske ratne brodove motrimo s jednakom pažnjom kao i sve druge ratne brodove u tom području", kazala je Oana Lungescu, prenosi AFP.

SAD je već dao do znanja da će "pomno" pratiti rutu iranskog opskrbnog broda i jedne fregate koji su u Mediteran ušli u utorak kroz Suec.

Iz iranskih se diplomatskih izvora doznaje da će se brodovi kratko zadržati u Siriji.

U međuvremenu je, javlja Reuters, Izrael izrazio zabrinutost zbog prisutnosti iranske ratne mornarice u Sredozemlju.

Izraelski predsjednik Shimon Peres je kazao da slanje dvaju iranskih brodova predstavlja upozorenje Evropi o riziku koji Teheran predstavlja glede širenja nuklearnog oružja.

"Ovo je jeftina iranska provokacija. Prolazak tih brodova ne predstavlja samo po sebi prijetnju regiji, ali prava prijetnja, jasna kao dan, upućena je Evropi i cijelom svijetu", kazao je Peres tokom posjeta Španjolskoj. Ponovno je poručio da "Iran razvija nuklearno oružje".

"I kada nuklearno oružje padne u ruke terorističkih grupa ili iranskih satelita, evropske prijestolnice bit će egzistencijalno ugrožene", istaknuo je Peres.

Dozvola prolaska iranskim brodovima kroz Suec bila je teška odluka za egipatsku privremenu vladu.