Svijet
16

"Prašnjava dama" umrla od raka, za bolest krivila napade u New Yorku

Klix.ba
Fotografija Marcy Borders koja je fotografisana na dan napada u New Yorku 11. septembra 2001. godine dok je bila prekrivena prašinom i pepelom, postala je simbol tragedije. Nažalost, 14 godina poslije je umrla od raka, a za bolest je krivila upravo prašinu.
Foto: AFP
Foto: AFP
Marcy je fotografisana dok je bila prekrivena žutom i narandžastom prašinom i pepelom nakon napada na Svjetski trgovački centar u New Yorku 11. septembra 2001. godine. Njena fotografija je nazvana "Dust Lady" (Prašnjava dama).

Nažalost, prošle godine je Marcy dobila loše vijesti kada joj je otkriven rak želuca. Tada je izjavila da je prašina direktan uzrok bolesti.

"Vjerujem da je prašina uzrok. Nikada nisam bila bolesna, nemam visok krvni pritisak, visok holesterol, dijabetes...", rekla je tada Marcy.

Ona je radila za Američku banku na 81. spratu Svjetskog trgovačkog centra kada je avion udario u toranj između 93. i 99. sprata. Uspjela je napustiti toranj i izaći na ulicu, gdje su je prekrili prašina i pepeo.

Foto: AFP
Foto: AFP

"Sve je padalo, ostataka je bilo svuda okolo. Pokušala sam trčati, ali me je vojnik uhvatio i zadržao jer je bilo opasno", izjavila je ranije Marcy opisujući tragične događaje.

Njena fotografija je ušla u izbor 25 najboljih fotografija Time Magazinea, a njenom pričom je inspirisana i pjesma "The Tale of Marcy Borders".