Svijet
0

Prag odbacio ruske prijetnje

FENA
Češki premijer Mirek Topolanek odbacio je u srijedu u Pragu prijetnje šefa ruskih strateških snaga koji nije isključio mogućnost da lokacije američkog proturaketnog štita mogu postati mete ruskih interkontinentalnih raketa.

"Ne namjeravam da pogoršavam ili pribjegavam retorici hladnoga rata. Radar je zamišljen u čisto odbrambene svrhe, da zaustavi dalekometne rakete zemalja osovina zla", rekao je Topolanek.

"Radar ne može ni tehnički ni vojno biti orijentiran protiv neke države kao što je Ruska Federacija, koja raspolaže arsenalom od hiljadu takvih raketa", dodao je on na konferenciji za štampu nakon sastanka vijeća ministara u Pragu.

Nešto ranije, general Nikolaj Solovcov nije isključio mogućnost da lokacije na kojima će biti raspoređene instalacije američkoga proturaketnoga štita u Češkoj i Poljskoj postanu mete ruskih interkontinentalnih raketa.

Republika Češka i SAD potpisali su u julu prvi diplomatski bilateralni sporazum za postavljanje jakoga radara koji može biti povezan s deset raketa presretača u Poljskoj, s ciljem da uništi u letu balističke rakete dugog dometa.