Svijet
0

Prag će učiniti sve da Varšava ne bude izolirana

FENA
Liberalni češki premijer Mirek Topolanek izjavio je u srijedu da će učiniti sve da se Poljska ne nađe izolirana na sljedećem evropskom samitu, odlučujućem za sporazum, koji se se održati u četvrtak i petak u Bruxellesu.

"Lično ću učiniti sve da se Poljska, tokom pregovora, ne nađe izolirana da bi mogla pribjeći "instrumentu veta", rekao je on za novinsku agenciju CTK.

Varšava odbacuje sistem glasanja s dvostrukom većinom, zadržan u ustavnom sporazumu, smatrajući da to ide u prilog velikih sila, posebno Njemačke.

"Poljski prijedlog ima našu podršku. Ali, podrška poljskom prijedlogu ne predstavlja naš nacionalni prioritet", rekao je Topolanek, ponavljajući svoj stav izražen u ponedjeljak u Bratislavi tokom samita "Višegradske grupe" koju čine Mađarska, Poljska, Republika Češka i Slovačka.

"Koaliciona vlada me nije ovlastila da uložim veto na sporazum u slučaju da poljski prijedlog ne bude usvojen", podsjetio je on.

Topolanek je također precizirao "dva slučaja" u kojima bi Prag bio spreman da iskoristi svoje pravo veta na samitu u Bruxellesu.

"Prvo, ako se neko želi vratiti na dokument s ustavnim i skoro državnim elementima, drugo, ako bi se jednoj ili nekoliko zemalja dozvolila isključiva i trajna odstupanja od zakona", precizirao je on.

Prema njegovim riječima, nacionalni cilj Češke Republike na sljedećem samitu bit će raditi na "fleksibilnosti u oba smjera".

"Radi se o mehanizmu koji će omogućiti povratak nadležnosti iz Bruxellesa ka državama članicama u slučajevima kada se to pokaže efikasnijim", rekao je on.