Svijet
1

Poznati dobitnici jubilarne 100. dodjele Pulitzerove nagrade

Anadolija
Alissa Rubin
Alissa Rubin
U svečanom Salonu njujorškog Univerziteta Kolumbija upriličena je ceremonija proglašenja dobitnika ovogodišnje nagrade Pulitzer, najprestižnijeg priznanja u američkom novinarstvu.

Među dobitnicima Pulitzera ove godine je i fotoreporter lista "The New York Times“ Sergey Ponomarev koji je ranije ove godine osvojio i nagradu Istanbul Photo Awards za fotografije kojima javnosti prikazuje dramu sirijskih izbjeglica u Egejskom moru.

List "The New York Times“ dobio je ovogodišnju Pulitzerovu nagradu za vanjskopolitičko izvješćivanje o nasilju nad afganistanskim ženama, a list "The Washington Post“ za unutarnjopolitičko izvješćivanje o policijskom nasilju, dok je nagradu za službu javnosti dobila novinska agencija Associated Press (AP) za izvješće o iskorištavanju radnika u industriji morske hrane.

Allissa Rubin iz "The New York Timesa“ dobila je nagradu za najbolje vanjskopolitičko izvješćivanje za priču o okrutnostima koje podnose afganistanske žene, dok su novinari "The Washington Posta“ dobili nagradu za uspostavu nacionalne baze podataka o tome koliko često policija u SAD-u puca da ubije.

Agencija AP je nagradu dobila za istraživanje o teškom iskorištavanju radnika u industriji morske hrane koje je oslobodilo 2.000 robova i privelo pravdi počinitelje, te potaknulo reforme.

"The Los Angeles Times“ je dobio Pulitzerovu nagradu za izvanredne vijesti za svoje izvješćivanje o smrtonosnom terorističkom napadu u San Bernardinu u Kaliforniji, dok su "Tampa Bay“ i "Sarasota Herald-Tribune“ podijelili nagradu za istraživačko novinarstvo. Te dvije novine dobile su priznanje za zajedničko izvješćivanje o nasilju i nebrizi u psihijatrijskim bolnicama na Floridi.

Pulitzerova nagrada se počela dodjeljivati 1917. a ustanovio ju je novinski izdavač Joseph Pulitzer, američki Mađar. Ove godine obilježava jubilej 100 godina postojanja, a dodjeljuje je Fakultet za novinarstvo Univerziteta Kolumbija.

Agencija Reuters i list "The New York Times“ podijelili su Pulitzera za fotografiju-vijest za snimke migrantske krize u Evropi i na Bliskom istoku.

Lin-Manuel Miranda dobila je nagradu za dramu Hamilton, koja je postigla veliki uspjeh na Broadwayu. Viet Thanh Nguyen je dobio Pulitzerovu nagradu za roman The Sympathizer.

"Nagrada Pulitzer se dodjeljuje po stoti put i ona se dodjeljuje za važna novinarska djela u SAD i u budućnosti će tako ostati“, kazao je čelnik Pulitzerovog odbora Mike Pride. Dodao je da postoje veliki zahtjevi da se nagrada proširi i na ostatak svijeta i druga jezička područja, ali da do sada nema naznaka da će do tog zahtjevnog iskoraka i doći.

Nagrade su dodijeljene u ukupno 21 kategoriji, uključujući novinarstvo, muziku, dramu i beletristiku.