Svijet
6

Poznata imena četvorice terorista iz tržnog centra u Najrobiju

Klix.ba
Kenijska vojska je saopćila imena četvorice muškaraca za koje se vjeruje da su držali taoce i počinili masakr prošlog mjesece u tržnom centru u Najrobiju.

Muškarci odgovorni za napad imenovani su kao Abu al-Baara Sudani, Omar Nabhan, Hattaba al-Kene i Umayr. O ovoj četvorici nije mnogo šta poznato, a ranije je saopćeno da je u napadu učestvovalo 10 do 15 militanata.

Odgovornost za ovu tragediju preuzela je somalijska teroristička organizacija Al-Shabab. Oni su izvršili napad na tržni centar Westgate u glavnom kenijskom gradu 21. septembra, ubivši najmanje 67 ljudi. Ova organizacija je povezana sa Al-Kaidom, a napad na tržni centra je bio u znak odmazde zbog vojnog angažmana Kenije u Somaliji.

Glasnogovornik kenijskih odbrambenih snaga Maj Emmanuel Chirchir je kazao da potvrđuje informaciju o ovoj četvorici koji su među odgovornima za teroristički napad.

Identitet muškaraca je otkriven nakon prikazivanja snimka sa sigurnosnih kamera iz tržnog centra.

Ranije je saopćeno kako je kenijska policija pritvorila devet ljudi koji se povezuju sa napadom.

Reuters je citirao Maja Emmanuela Chirchira koji je kazao da se jedan od njih, Abu al-Baara Sudani, može nazvati "iskusnim borcem" te da je on vjerovatno predvodio ovu terorističku grupu koja je izvela napad u tržnom centru.

Omar Nabhan i Hattaba al-Kene su članovi grupe Al-Shabab, prvi je Kenijac arapskog porijekla, a drugi je iz Somalije. Pojedinosti o četvrtom, Umayru, nisu poznate.

Međutim, u izvještajima se ne precizira jesu li ova četvorica muškaraca među ubijenim teroristima u tržnom centru ili su živi.

Pored 67 ubijenih u tržnom centru, njih 39 se još uvijek vode kao nestali, saopćio je Crveni križ u Keniji.

Al-Shabab se nalazi na listi SAD-a i Velike Britanije na kojoj su terorističke organizacije, a vjeruje sa da je čini između sedam i devet hiljada ljudi. Njeni članovi se bore za stvaranje islamske države u Somaliji .