Simbol Velike depresije
0

"Poznata fotografija nas je osramotila"

Sarajevo-x.com
Fotografija majke migrantkinje koje je postala simbol Velike depresije obilježila je mene i moju porodicu, kaže Katherine McIntosh, koja je imala četiri godine kada je poznati snimak napravljen.

Fotografija prikazuje Kathrine kako se krije iza ramena majke. Danas je ova djevojčica starica koja je otvoreno progovorila o sramoti koju je pretrpjela ona i njenu porodica, prenosi CNN.

"Željela sam se osigurati da nikad više ne živimo tako. Svi smo naporno radili i dobili dobre poslove", kazala je Katherine, koja će u subotu napuniti 77 godina.

Crno-bijela fotografija, poznata kao "Majka migrantkinja", uslikana je u februaru ili martu 1936. godine.

Fotografkinja Dorothea Lange je putovala kroz Kaliforniju i slikala farmere migrante. U to vrijeme, Katherinina majka imala je 32 godine i sedmero djece koja su radila sa njom na polju.

"Pitala je moju majku da li može da je uslika i rekla joj da njeno ime neće nikad biti objavljeno, te da snimak treba da pomogne svim ljudima u tom teškom vremenu. Moja majka je dopustila da je slikaju, jer je mislila da će na taj način nekome pomoći", ispričala je Katherine.