Svijet
8

Pozivi za krivično gonjenje pripadnika CIA-e iz Bushove administracije

SRNA
Ben Emmerson (Foto: EPA)
Ben Emmerson (Foto: EPA)
UN i organizacije za zaštitu ljudskih prava uputili su pozive za krivično gonjenje američkih zvaničnika umiješanih u, kako se navodi u izvještaju Senata SAD, "brutalna" ispitivanja osumnjičenih pripadnika Al Qaide, koje je vršila Centralna obavještajna agencija (CIA).

Specijalni izvjestilac UN za ljudska prava i protivterorizam Ben Emmerson rekao je da visoki zvaničnici administracije bivšeg predsjednika SAD Georgea Busha, koji su planirali i izvršili ta djela, moraju biti krivično gonjeni.

On je rekao da je postojala "jasno orkestrovana politika sa visokog nivoa", prenio je BBC.

CIA je branila svoje postupke u godinama poslije napada na SAD 11. septembra 2001. godine, s napomenom da je time spašavala živote.

Predsjednik SAD Barack Obama izjavio je da je vrijeme da se krene dalje.

U izvještaju senatskog komiteta na više od 6.000 stranica predočeni su mnogi dokazi, ali je javnosti dostupno samo 525 stranica dokumenta, dok je ostatak pod oznakom "povjerljivo".

"Prema međunarodnom pravu, SAD su pravno obavezne da te ljude izvedu pred lice pravde. Američki državni tužilac ima zakonsku obavezu da podigne krivične tužbe protiv odgovornih", rekao je Emmerson.

Direktor organizacije Human Rights Watch Kenneth Roth rekao je da su akcije CIA-e bile kriminalne i da se "nikada ne mogu opravdati".

"Ukoliko ne uslijedi važan proces saopštavanja istine i krivičnog gonjenja zvaničnika, mučenje će ostati politička opcija za buduće predsjednike", rekao je Rot.

Američka Unija za građanske slobode saopštila je da bi državni tužilac trebalo da imenuje specijalnog tužioca radi provođenja "nezavisne i kompletne istrage o zvaničnicima Bushove administracije koji su kreirali, odobrili, proveli i prikrili program mučenja".

U saopštenju se napominje da "u američkom sistemu niko ne treba da bude iznad zakona", ali da je "samo manji broj osoblja nižeg ranga krivično gonjen zbog zloupotreba", što je ocijenjeno kao "skandalozno".