Svijet
0

Pozivi na bojkot otvaranja OI u Pekingu sve glasniji

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Međunarodne organizacije za ljudska prava pozvale su u utorak demokratske vlade da u nekom obliku bojkotiraju Olimpijske igre u Pekingu zbog gušenja sloboda na Tibetu, no bojkot cijelih Igara zasad nije na dnevnom redu, prenose agencije.

Glavni tajnik udruženja Reporteri bez granica Robert Menard pozvao je šefove država da bojkotiraju svečanost otvaranja OI-a u Pekingu i time ukažu na neprihvatljivo kršenje ljudskih prava na Tibetu.

Slična su stajališta u utorak oglasili i predsjednik Evropskog parlamenta Nijemac Hans Gert Poettering te udruženje za ljudska prava Human Rights Watch.

Bojkot cjelokupnog sudjelovanja na OI-u još nije na dnevnom redu, kazao je Menard i ocijenio kako bi jedan "atletičar trebalo da ponese tibetansku zastavu i pokaže je u trenutku kada bude na podiju".

Predsjednika Međunarodnog olimpijskog odbora Jacquesa Roggea Menard je prozvao "Poncijem Pilatom" jer mjesecima izbjegava uručiti kineskim vlastima popis od tridesetak kineskih disidenata.

Američka organizacija za ljudska prava Human Rights Watch pozvala je političare da dobro razmisle prije nego odluče putovati u Peking.

"Jedno je ne željeti da atletičari bojkotiraju Igre", ali je drugo tražiti da predstavnici stranih vlada od kineskih vlasti "zatraže poboljšanje stanja ljudskih prava", kazao je Kenneth Roth, šef HRW-a na konferenciji u Tokiju.

Roth je rekao da Kinezi griješe što odgovornost za nemire na Tibetu pripisuju budističkom vođi Dalaj-lami koji je u utorak u Indiji, gdje živi u egzilu, najavio da će podnijeti ostavku ne smire li se prosvjedi na Tibetu.

Mladi Tibetanci sve više zamjeraju Dalaj-lami njegov umjereni pristup i traže radikalnije metode.

Predsjednik EP-a Poettering kazao je za Njemački radio kako bi bilo dobro da zapadni političari razmisle hoće li sudjelovati na svečanosti u Pekingu.

"Političari bi se trebali zapitati je li takvo putovanje odgovorno ponašanje", kazao je Poettering (EPP, kršćanski demokrati).

Talijanska vlada pozvala je u utorak Kinu neka prestane primjenjivati nasilje prema prosvjednicima na Tibetu i zauzela se za upućivanje misije EU-a na Tibet.

Šef francuske diplomacije Bernard Kouchner, prenijela je Hina, kazao je da njegova zemlja nije sada sklona bojkotu svečanosti otvaranja OI-a, ali nije isključio mogućnost da se u Bruxellesu o tome raspravlja.