Evropa ne želi ponovni spor
0

Poziv Ukrajini da bude vjerodostojna u pogledu plina

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Čelnici Evropske unije traže od Ukrajine da bude vjerodostojan partner u transportu plina prema Evropi, što je osobno zajamčio i ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko. Evropa ne želi da se ponovi prošlogodišnji spor između Ukrajine i Rusije koji je rezultirao nedostatkom plina u Evropi.

Predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso rekao je da Evropa ne smije ponovo trpjeti posljedice eventualnog rusko-ukrajinskog spora. Ipak, četvrtina plina koji koristi EU dolazi iz Rusije, od čega 80 posto prolazi preko Ukrajine.

  • Zatražili smo od svih uključenih da riješe bilateralne probleme te da budu predvidljivi kao dobavljači energije, rekao je novinarima švedski premijer Fredrik Reinfeldt čija zemlja predsjeda EU-om. Juščenko je kazao da će "Ukrajina uspjeti osigurati funkcioniranje tranzita ruskog plina".

Dužnosnici Unije također su zatražili da predsjednički izbori 17. januara u Ukrajini budu provedeni po demokratskim načelima.

  • Očekujemo da ti izbori budu slobodni i pošteni... te da nakon izbora postoji snažna odlučnost kako bi Ukrajina mogla ispuniti legitimne europske aspiracije, rekao je Barroso na zajedničkoj konferenciji za novinare s Juščenkom.

Juščenko je kandidat na predsjedničkim izborima, ali istraživanja javnog mišljenja pokazuju da će imati malo izgleda u dvoboju s premijerkom Julijom Timošenko. Bivši premijer Viktor Janukovič također je jedan od kandidata, prenosi Hina.