Južna Koreja
0

Poziv Pjonjangu da odustane od lansiranja satelita

FENA
Južna Koreja poziva Pjongjang da odustane od lansiranja satelita, za koji se sumnja da je ustvari balistički projektil velikog dometa.
  • Ono što realno štiti Sjevernu Koreju nije nuklearno oružje niti rakete, već saradnja s Južnom (Korejom) i s međunarodnom zajednicom, rekao je južnokorejski predsjednik Li Mjung-bak u govoru na ceremoniji povodom sticanja nezavisnosti.

Li je dodao da je odustajanje od nuklearnog oružja "prečica" koja dopušta Sjevernoj Koreji da uđe i bude punopravni član međunarodne zajednice.

Japanski ministar vanjskih poslova Hirofumi Nakasone rekao je da se složio s kineskim zvaničnicima da "izvrše pritisak" na Sjevernu Koreju da ne lansira "ono što navodi da je satelit", prenijela je u nedjelju japanska novinska agencija Kjodo.

  • Tenzije rastu i mi smo postigli saglasnost da tražimo (od Sjeverne Koreje) da zaustavi (lansiranje), rekao je Nakasone novinarima u Pekingu, nakon susreta s kineskim premijerom Ven Điabaom i njegovim saradnicima.

Nakasone je dodao da kineski zvaničnici i Japan ocjenjuju da bi lansiranje projektila bilo kršenje rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a usvojene 2006. godine, kojom se zabranjuje Sjevernoj Koreji da bude uključenja u bilo kakve aktivnosti vezane za balističke projektile (rakete).

Reuters navodi da je Sjeverna Koreja podgrijala regionalne tenzije prošlih nedjelja najavama da se priprema za probno testiranje "satelita".

Američki i južnokorejski zvaničnici, međutim, smatraju da se radi o projektilu velikog dometa koji je opremnjen nuklearnom bojevom glavom i koji može da dosegne do Aljaske.