Protesti se šire na Siriju
0

Poziv na revoluciju protiv predsjednika

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Na Facebookovoj stranici pod nazivom "sirijska revolucija protiv Bashara al-Assada 2011." koja je u subotu navečer imala više od 25.000 članova poziva se na proteste u svim sirijskim gradovima na dan koji će se odrediti za nekoliko dana.

Na toj stranici, na kojoj je sirijska zastava i natpis "pobuna 15/3", organizatori napominju da se o danu njegova održavanja "pomno razmišlja" i da će se "obznaniti za nekoliko dana".

Organizatori pozivaju na "mirne proteste u svim sirijskim gradovima, te pozivaju na proteste sirijskih iseljenika i istomišljenika u Kanadi, Sjedinjenim Američkim Državama, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Njemačkoj i Australiji" tražeći rušenje Assadovog režima.

Ističu da ne pripadaju nijednoj političkoj stranci, da su samo "branitelji ljudskih prava, sirijski aktivisti u Siriji i u Evropi".

Na Facebooku su se pojavile i druge slične stranice, kao što je ona za potporu Tal al-Maluhi, mladoj sirijskoj blogerici koju je 14. februara Visoki sud za državnu sigurnost u Damasku osudio na pet godina zatvora zbog veze s inostranstvom.