UN
0

Poziv na ratifikaciju ugovora o zabrani nuklearnih proba

FENA
Ban Ki-moon (Foto: AP)
Ban Ki-moon (Foto: AP)
Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon pozvao je u četvrtak sve zemlje da što prije potpišu i ratificiraju ugovor o zabrani nuklearnih proba, kako bi taj dokument mogao stupiti na snagu.

"Sve države treba da potpišu i ratificiraju ugovor što prije, kako bi do 2012. stupio na snagu. Došlo je vrijeme da se takve probe prekinu i krenemo ka svijetu bez nuklearnog naoružanja", rekao je Ban Ki-moon pred početak ministarskog skupa posvećenog podršci Ugovoru o potpunoj zabrani nuklearnih proba (CTBT).

On je na tom skupu, koji se održava na marginama debate Generalne skupštine UN-a, rekao da "sve dok ne dođe do univerzalnog pristupanja pravno obavezujućim globalnim normama protiv nuklearnih proba, nema garancije da nuklearne probe neće biti obnovljene.

Skup su organizirale misije sedam država pri UN-u - Australije, Kanade, Finske, Francuske, Japana, Maroka i Nizozemske, prenijele su agencije.

Sporazum o zabrani nuklearnih proba usvojila je Generalna skupština UN-a još 1996. godine, a još nije stupio na snagu. Dosad su ga potpisale 182 države, a ratificirale 153.

Odredbama CTBT-a predviđa se da će on stupiti snagu kada ga ratificiraju 44 države koje su u vrijeme pregovora o njegovom sastavljanju imale nuklearne ili istraživačke reaktore.

Za to nedostaje potpis još devet zemalja, od kojih ga je šest potpisalo, a nije ratificiralo (SAD, Kina, Izrael, Iran, Egipat i Indonezija), a tri ga nisu ni potpisale (Indija, Pakistan i Sjeverna Koreja).

Trenutno je na snazi moratorij na nuklearne probe.