Velika Britanija
0

Poziv britanskog džihadiste za pomoć mudžahedinima

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Više britanskih dnevnika u nedjelju je prenijelo poziv ekstremnog samozvanog šerijatskog suca u Britaniji svojim pristalicama da daju novčanu pomoć "mudžahedinima".

Pristalice Anjema Choudaryja u subotu su verbalno napale britanske vojnike koji su se vratili iz Iraka, i koji su u svečanom maršu proli kroz Luton, a sam Choudary je privukao pažnju ovdašnje javnosti pozivom za univerzalno usvajanje šerijatskog zakona, po kojem bi žene u Britaniji trebalo da nose burke, a preljubnici da budu kamenovani.

Sunday Telegraph piše da su islamski ekstremisti šokirali Britaniju svojim bučnim uvredama vojnika, koje su nazvali kukavicama, ubicama djece, kasapinima Basre...

Ovo je navelo neke konzervativne britanske poslanike da traže od vlade da uvede nove regulative protiv raspirivanja mržnje prema oružanim snagama.

The Times piše da Choudaryju, koji je dosad vrlo pažljivo izbjegavao mogućnost kršenja zakona, a koji inače živi od socijalne pomoći britanskih poreznika, sada prijeti zatvorska kazna, s obzirom na to da je pozivanje drugih da prikupljaju novac u terorističke ciljeve prijestup koji nosi zatvorsku kaznu do 14 godina.