EU
0

"Pozdravljamo posjetu turskog predsjednika Armeniji"

FENA
Francusko predsjedništvo Evropske unije pozdravilo je u četvrtak "historijsku" posjetu turskog predsjednika Abdullaha Gula Armeniji, u subotu, i izrazilo nadu da će to "stvoriti povoljnu klimu za normalizaciju odnosa" između dvije zemlje.

"Ova historijska posjeta predstavlja snažan i ohrabrujući potez", izjavio je za štampu glasnogovornik francuskog ministarstva vanjskih poslova Eric Chevallier (Erik Ševalije).

Predsjedništvo "koristi ovu priliku da obilježi svoj veliki interes za tursku inicijativu o platformi stabilnosti i saradnje za Kavkaz, dodao je glasnogovornik, naglasivši da se radi o značajnom doprinosu koji dobiva novu diemnziju u kontekstu sukoba u Gruziji".

Predsjednik Abdullah Gul će u subotu biti prvi turski šef države koji je otišao u Armeniju od stjecanja nezavisnosti ove bivše sovjetske republike 1991.

Gul odgovara na poziv armenskog predsjednika Sergea Sarkissijana (Serž Sarkisijan) da prisustvuje meču Armenija - Turska za kvalifikaciju za Svjetski šampionat 2010.

Ankara i Erevan ne održavaju diplomatske odnose zbog sporenja oko genocidnog karaktera masakra nad Armenima počinjenog u vrijeme Otomanskog carstva od 1915. i 1917. godine u Anadoliji.

Armeni tvrde da je u masakrima ubijen 1,5 milion ljudi i da se tu radi o genocidu, što je prihvatila većina zemalja. Turska smatra da je u borbama ubijeno između 250.000 i 500.000 Armena i najmanje toliko Turaka.