Svijet
0

Požari u Grčkoj se polako gase, ali je vlada oštro kritizirana

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Požari koji su u Grčkoj odnijeli najmanje 64 života i za dva dana uništili skoro 184.000 hektara šuma u srijedu se smiruju, saopćila je služba za borbu protiv požara, ali nezadovoljstvo zbog načina na koji se vlada uhvatila ukoštac s vatrenom stihijom sve više raste.

Borba protiv vatre u srijedu je koncentrirana na otok Evia i na zapadni dio poluotoka Peloponez, a glasnogovornik službe za borbu protiv požara Nikos Diamandis je saopćio da će vatrogasne službe ostati pripravne pošto se strahuje da bi novi požari mogli ponovo izbiti u nekoliko idućih dana, javio je AP.

Grčkim vatrogascima pomoć je stigla iz 21 zemlje.

Velike štete od vatre, koja je u toku ove godine uništila skoro 270.000 hektara šuma i rastinja, razlog su sve većeg nezadovoljstva Grka, koji kritiziraju konzervativnu vladu smatrajući da nije na pravi način reagirala u teškoj situaciji.

Zbog toga je došlo do pada popularnosti vlade premijera Costasa Caramanlisa, na šta ukazuju najnovije ankete. Ovo se može odraziti na opće izbore zakazane za 16. septembar.

Kako je saopćilo grčko ministarstvo finansija, vlada je najavila pomoć najugroženijima, a premijer je pozvao naciju da ostane ujedinjena u ovim teškim trenucima.