Južna Afrika:
0

Požari, kiše i poplave

FENA
U požarima u južnoafričkoj pokrajini Kwa-Zulu Natal poginulo je 13 osoba, dok je u isto vrijeme pokrajine u Zapadnom i Istočnom Capu pogodilo nevrijeme praćeno jakom kišom, poplavama i olujnim vjetrom, saopćili su u ponedjeljak južnoafrički zvaničnici za vanredne situacije.

Glasnogovornica Ureda za vanredne situacije pokrajine Kwa-Zulu Natal Louise Dedrix rekla je da su okidači za požare u toj oblasti bili vrućina, suša i vjetrovi u regiji koja je inače u stanju pripravnosti tokom sezone požara u kojima je samo prošlog vikenda poginulo 10 ljudi.

U istoj pokrajini još troje ljudi, među kojima i 6-godišnja djevojčica, izgubilo je život nesretnim slučajem, dodala je Dedrix, a prenijela agencija Reuters.

Požari su tokom vikenda bjesnjeli i u sjeveroistočnoj pokrajini Mpumalanga gdje su nanijeli velike štete stoci, ali i u jugoistočnoj obalskoj regiji u blizini lučkog grada Richards Bay, dok su provincije Zapadnoga i Istočnog Capea zahvatila obilna kiša i jak vetar.

U južnoafričkom turističkom gradu Cape Townu puhao je jak vjetar i padali su pljuskovi karakteristični za tornada, koji su poplavili puteve i izazvali prekid u snabdijevanju strujom.