Svijet
19

Požari bukte u Haifi: Evakuirano više od 80.000 ljudi, uhapšeno osam osoba

Klix.ba
Foto: EPA
(Foto: EPA)
Više od 80.000 ljudi je evakuirano iz svojih domova nakon požara koji je zahvatio Haifu, treći grad po veličini u Izraelu. Požare prate suše koje traju dva mjeseca, a jaki vjetrovi su pomogli da se plamen raspiri u sjevernom dijelu grada, prenosi BBC.

Požari također prijete kućama u blizini Jerusalema i na Zapadnoj obali. Šef policije Izraela je izjavio da su požari podmetnuti, dok je premijer Izraela Benjamin Netanyahu za neke od požara rekao da su uzrokovani "terorom onih koji su ih namjerno podmetnuli.

"Svaki požar koji je bio rezultat podmetanja požara ili poticanja na podmetanje je teror u svakom pogledu, a mi ćemo ga tretirati kao takav", rekao je on za lokalne medije i dodao da će svako ko pokuša spaliti dijelove države Izrael biti strogo kažnjen.

Ministar obrazovanja Naftali Bennett, lider desničarske jevrejske Početne stranke, misli da u svemu ima palestinskog učešća, a na Twitteru je napisao: "Samo oni kojima zemlja ne pripada u stanju su uraditi ovako nešto".

Na društvenim mrežama, na arapskom jeziku pod hashtagom #Israel_on_fire može se vidjeti komentiranje novonastale situacije.

Ministar javne sigurnosti Gilad Erdan je rekao za Kanal 10 TV da je osam osoba uhapšeno.

"Moramo biti spremni za novu vrstu terora", dodao je on.