Svijet
0

Požari bjesne predgrađima Atine

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Nekoliko stotina vatrogasaca u srijedu se bori s požarima koji bjesne predgrađima Atine, od kojih su neke izazvali Romi što su palili smeće, dok najveći požari prijete da odsijeku veliki autoput od grada.

Vatrogasci s tridesetak cisterni i dva helikoptera nastoje staviti pod kontrolu požare u blizini industrijskog grada Aspropyrgosa, 20 km zapadno od Atine, saopćili su grčki vatrogasni zvaničnici.

Vatra se primicala velikoj putnoj arteriji Attiki Odos, koja povezuje Atinu s grčkom mrežom autoputeva, a zvaničnici su počeli preusmjeravati promet na alternativne pravce, javio je Reuters.

Najmanje četiri skladišta su oštećena a vatra je zaprijetila još desecima u jednoj od najvećih grčkih industrijskih zona. Stotine tvornica, skladišta i poslovnih prostora smješteno je u Aspropyrgosu.

Požari su dio najmanje 102 vatrene stihije koje bjesne širom zemlje, s kojima se vatrogasci bore u centralnoj i sjevernoj Grčkoj i na otoku Andros, objavljeno je.

Vatrogasni zvaničnici saopćili su kako je još prerano reći da li će požari uskoro biti stavljeni pod kontrolu jer se očekuju snažni vjetrovi.