Svijet
0

Požar zahvatio naftnu platformu sjeverno od Britanije

FENA
Desetine radnika zračnim putem je izvučeno na sigurno pod snažnim vjetrovima nakon što je njihovu naftnu platformu na Sjevernom moru u nedjelju zahvatila vatra, saopćili su zvaničnici. Požar je ugašen bez povrijeđenih a radnici su se vratili na platformu, saopćila je vlada, javio je AP.

Otprilike 116 od 159 ljudi na udaljenoj Thistle Alpha platformi, oko 200 km sjeverozapadno od britanskih Šetlandskih otoka, prebacilo je s platforme sedam spasilačkih helikoptera, saopćilo je minstarstvo zdravstva i sigurnosti.

Boreći se protiv snažnih sjeverozapadnih vjetrova, helikopteri - od kojih su neki bili iz Britanije a neki iz Norveške - prebacili su radnike na tri obližnje platforme, saopćio je glasnogovornik RAF-a Michael Mulford.

Kazao je da uzrok požara, koji je počeo u 8.30 sati, nije odmah poznat.

"Vatrogasci na platformi ugasili su požar. Nije bilo povrijeđenih i oni će vratiti ljude nazad", saopćilo je ministarstvo zdravstva i sigurnosti nekoliko sati nakon što je požar izbio.

Thistle Alpha platformom upravlja švedska kompanija Lundin Petroleum AB, koja je uvrštena u nordijsku berzu. Kompanija nije objavila nikakvo trenutno saopćenje.