Svijet
0

Požar uništio stotine prodavnica na pijaci u Kabulu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Golemi požar zahvatio je pijacu u centru Kabula u nedjelju, uništivši na stotine prodavnica i prisiljavajući obližnju gradsku mjenjačnicu novca na evakuaciju, saopćili su policija i svjedoci.

Nije bilo nikakvih vijesti o žrtvama u požaru koji je izbio u nedjelju rano ujutro i koji je uništio većinu od 500 prodavnica odjećom, saopćili su zvaničici vatrogasne brigade za AFP.

Zvaničnik vatrogasne brigade koji je tražio da ostane anoniman izjavio je da je kratki spoj najvjerovatniji uzrok požara, koji je bio toliko žestok da su odredi afganistanske vojske i NATO-a pozvani u pomoć.

"Svi radimo zjednički kako bismo stavili vatru pod kontrolu", izjavio je zvaničnik. Fotoreporter AFP-a izjavio je da je vatra od stotina prodavnica napravila zgarište.

Zvaničnik kabulske policije, koji je također tražio da ostane anoniman, izjavio je za AFP da je obližnja mjenjačnica novca, najveća u toj ratom zahvaćenoj zemlji, morala biti evakuirana jer se vatra primicala njenim prostorijama.

"Policija je pomogla mjenjačnici da se evakuira i prebacila je novac na sigurnija mjesta", kazao je on.

Afganistanska prijestonica, koja ima oko pet miliona stanovnika, uživa lošu reputaciju u protupožarnoj zaštiti, iako je njena vatrogasna brigada osavremenjena uz međunarodnu pomoć nakon pada talibanskog režima u invaziji pod američkim vodstvom krajem 2001. godine.