Svijet
0

Požar u skladištu oružja u Rusiji, na hiljade evakuiranih

FENA
U skladištu oružja u središnjem dijelu Rusije izbio je požar u noći s četvrtka na petak i primorao vlasti da evakuiraju više od 28.000 ljudi, saznaje se iz zvaničnih izvora.

Četiri osobe su hospitalizirane, saopćilo je u petak ujutro ministarstvo za vanredne situacije, preciziravši da je 30 osoba povrijeđeno.

„Evakuirano je ukupno 28.000 ljudi“, pojasnilo je ministarstvo, javio je AFP.

Više od stotinu vatrogasaca borilo se s vatrom, posebno avionima kanader, koja je uništila skladište u kojem se nalazi više od 10.000 tona granata.

Glasnogovornik ministarstva odbrane Igor Konačenkov rekao je da nema žrtava među vojnim osobljem skladišta. „Sve gori i eksplodira“, kazao je on u toku noći, ali nije mogao ništa reći o uzroku požara.

Do nesreće je došlo u blizini grada Iževska, u regiji Udmurtija.

„Intenzitet eksplozija je blago smanjen“, saopćilo je ministarstvo za vanredne situacije, koje smatra da „susjedna sela i grad Iževsk nisu u opasnosti“.

Vatra je izbila malo prije ponoći u skladištu, u blizini sela Pugačijevo, kod Iževska. Granate koje su bile smještene u skladištu su eksplodirale.

Eksplozije u skladištima oružja relativno su česte u Rusiji i obično se dešavaju zbog zastarjele opreme i slabih sigurnosnih mjera.