Evakuirano 12.000 ljudi
0

Požar u Kaliforniji se ne smiruje

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Šumski požar u Santa Barbari na jugu Kalifornije u četvrtak popodne se proširio na 1.100 hektara u brdovitom zaleđu grada, uništio 75 kuća i na evakuaciju prisilio više od 12.000 stanovnika, objavila je lokalna vatrogasna služba, a prenosi dnevni list The Los Angeles Times u online izdanju.

Mike Carr, zapovjednik vatrogasne službe ministarstva šumarstva Kalifornije, rekao je da je u Santa Barbari požarom zahvaćeno 1.100 hektara i da je samo 10 posto požara stavljeno pod nadzor.

S vatrenom stihijom nošenom vjetrom, koja ugrožava više od 3.000 kuća, bori se oko 1.400 vatrogasaca kojima pomažu protupožarni helikopteri i avioni.

Prije šest mjeseci, šumski požar uništio je oko 200 kuća na području Santa Barbare, smještenih u šumovitom priobalju, 150 km sjeverozapadno od Los Angelesa.

Sadašnji požar prisilio je na evakuaciju oko 13.000 ljudi, rekao je Derek Johnson, glasnogovornik vatrogasne službe okruga Santa Barbare. U borbi s vatrenom stihijom ozlijeđeno je osam vatrogasaca.

Vatrogasci su se u srijedu nadali da će im slabljenje vjetra omogućiti da požar stave pod nadzor, ali je vjetar kasnije pojačao na 100 km/h, a uz temperature od 39 stupnjeva Celzijevih i nisku vlagu, požar se nekontrolirano širi, rekao je glasnogovornik Johnson.

Guverner Kalifornije Arnold Schwarrzeneger u četvrtak je proglasio vanredno stanje u okrugu Santa Barbari, prenijele su agencije.