Svijet
0

Požar u Californiji ne jenjava: 5.000 vatrogasca se bori s vatrenom stihijom

Klix.ba
(Foto: AFP)
Hiljade stanovnika napustilo je svoje domove u sjevernoj Californiji bježeći od požara koji ne jenjava. Oko 5.000 vatrogasaca angažovano je na gašenju vatrene stihije koja je uništila 275 kuća i drugih objekata.

Četiri vatrogasca su povrijeđena i prebačena u bolnicu. Stabilno su, ali zadobili su opekotine drugog stepena. Visoke temperature otežavaju im rad.

Otvorena su skloništa za sve evakuirane ljude. Požar se širi velikom brzinom i plameni dosežu do 60 metara u visinu. Valley Fire je evakuiran, a požar se bliži Midlletownu, malom gradu u kojem živi 1.500 stanovnika.

U istočnom dijelu, u Amadoru i Calaverasu, 4.000 vatrogasaca se bori s požarom koji je buknuo u srijedu. Do sada je uništeno 26.300 hektara na kojem je bilo 86 kuća i 51 objekat. Strahuje se da će još 6.000 drugih objekata biti uništeno.

Na jugu, iza Fresna, vatrogasci se bore s najvećim poažrom koji je "progutao" 52.000 hekatara. Evakuiran je nacionalni park Kings Canyon, a svi se nadaju da popularna stabla džinovske sekvoje neće biti uništena.

Californija je samo u julu ove godine potrošila 212 miliona dolara kako bi sanirala štete i posljedice požara.