Svijet
9

Požar u Alberti: Oblaci dima vidljivi iz svemira

Anadolija
(Foto: EPA)
Oblaci dima požara koji bijesni kanadskom pokrajinom Albertom uslijed kojeg je evakuisano 90.000 stanovnika, vidljivi su iz svemira što potvrđuje činjenicu da je riječ o najvećem požaru koji je u ikada zahvatio Kanadu.

Ovu informaciju na svom službenom Twitter profilu objavio je britanski astronaut Tim Peake uz postavljene dvije satelitske slike na kojima se vide gusti oblaci dima od požara.Požar koji je proteklih dana nanio ogromne štete u Alberti, gdje je na snazi vanredno stanje, prvog dana radne sedmice smanjio je intenzitet uslijed pada temperature i slabljenja vjetra, iako nije došlo do očekivanih kišnih padavina.

Najteže je pogođen grad Fort McMurray, koji se nalazi u središtu kanadskih naftnih polja, u kome je vatra uništila 1.600 kuća i drugih objekata. Masovna evakuacija ljudi ugrozila je četvrtinu proizvodnje kanadske nafte, uništavajući sektor koji je ionako pogođen drastičnim padom cijena nafte na svjetskom tržištu. Riječ je o regiji koja, poslije Saudijske Arabije i Venecuele, posjeduje treće po veličini rezerve nafte u svijetu.

Lokalne vlasti Fort Mc Murraya tvrde kako će se grad moći oporaviti od posljedica razorne vatrene stihije tek u nekoliko narednih godina.Trenutno su napori vatrogasaca usmjereni na lokalizovanje požara koji ide u pravcu susjedne pokrajine Saskatchewan udaljene oko 30 kilometara.