Svijet
0

Požar na nosaču aviona "George Washington"

FENA
Američki nosač aviona "George Washington" ozbiljno je oštećen u požaru koji je izbio prošlog mjeseca tokom njegova putovanja vodama Pacifičkog okeana, blizu obala Južne Amerike, izvijestili su u četvrtak japanski mediji.

Bilo je planirano da brod u augustu stigne u lučki grad Yokosuku, u centralnom Japanu, kako bi zamijenio drugi američki nosač aviona, "Kitty Hawk", ali je to odgođeno za septembar zbog popravki koje treba uraditi.

U požaru je 22. maja oštećeno nekoliko od ukupno 3.800 odjeljenja, podsjeća agencija DPA, dodajući da su se čelični zidovi odjeljenja prosto otopili ili izobličili, a ozbiljno je oštećen i lift broda.

Usidrenje "Georgea Washingtona" u luku Yokosuku u Japanu izaziva zabrinutost zbog dva nuklearna reaktora koja se nalaze na tome brodu.

"Američki borbeni avioni s nuklearnim teretom plove vodama već 50 godina i nikada nije došlo do incidenta kao naprimjer izlivanja radioaktivnih materija koje bi bile štetne po čovjeka, podvodni svijet ili životnu sredinu", izjavio je glasnogovornik američke mornarice poručnik Sean Robertson.

Brod "George Washington" će biti prvi američki nosač aviona s nuklearnim teretom u jednoj japanskoj luci.