Benedikt XVI
0

"Povukao bih se ako ne bih mogao voditi Crkvu"

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Papa Benedikt XVI naveo je u novoj knjizi intervjua kako neće oklijevati da postane prvi poglavar Rimokatoličke crkve koji je u posljednjih 700 godina dobrovoljno podnio ostavku zaključi li da više nije "fizički, psihički i duhovno" sposoban voditi Crkvu.

"Ako papa jasno shvati da više nije fizički, psihički i duhovno sposoban obavljati svoje dužnosti, on onda ima pravo, pod određenim okolnostima i obvezu, da podnese ostavku", istaknuo je.

Knjiga "Svjetlost svijeta: papa, crkva i znakovi vremena" već je izazvala pozornost javnosti, naročito zbog papina komentara da se upotreba kondoma u nekim slučajevima može dopustiti da bi se zaustavilo širenje virusa HIV.

Međutim, knjiga intervjua njemačkog novinara Petera Sewalda sadrži i mnogo osobnih napomena o papinom zdravlju ili načinu na koji provodi dan.

Početkom godine, kada je Vatikan zahvatio niz skandala o seksualnom zlostavljanju, u javnosti je bilo poziva da Benedikt napusti mjesto pape, ali on u knjizi kaže da "neće bježati" u vrijeme krize.

"Ostavka se može podnijeti u mirno vrijeme ili kad neko jednostavno zaključi da ne može dalje", smatra poglavar Rimokatoličke crkve. Benedikt XVI (83) relativno je dobrog zdravlja, ali u knjizi priznaje kako osjeća da njegova snaga slabi, prenosi Reuters.

Postavlja se i pitanje što bi se dogodilo ako, uz razvoj medicine i produžetak životnog vijeka, papa koji, recimo, ima Alzheimerovu bolest ili doživi moždani udar, ne bi bio u stanju donijeti odluku.

A ako bi se i dobrovoljno povukao, koja bi bila funkcija "bivšeg pape", pita se britanska agencija.