Južna Kalifornija
0

Povučen rječnik za osnovce zbog definicije oralnog seksa

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
U osnovnim školama u južnoj Kaliforniji mnogo se roditelja žalilo i tražilo da se povuče iz upotrebe rječnik Merriam Webster u kojem je na nedoličan način definisan oralni seks. Njihove žalbe su usvojene i rječnici su do daljnjeg uklonjeni iz učionica.

Deseto izdanje Websterovog rječnika koristi se već nekoliko godina u četvrtim i petim razredima u distriktu Menifee Union. Do daljnjeg neće biti na policama uz ostale knjige, dok se ne utvrdi da li je definicija previše slikovita i eksplicitna za djecu tog uzrasta.

U online rječnicima oralni seks se definiše kao "oralna stimulacija genitalija", što je slučaj i s njenim rječnikom. Roditelji su bili razočarani i jasno su stavili do znanja da ne žele da njihova djeca uče o seksu na ovakav način.

"Mora se negdje povući linija. Šta je sljedeće? Punit će dječije enciklopedije grafičkim prikazima penisa i vagina", rekao je za Guardian jedan od zabrinutih roditelja Jason Rogers.

Školsko vijeće će razmatrati da li će rječnik biti definitivno izbačen iz upotrebe ili samo sporna definicija. Ovo se ne dešava prvi put.

Prošle godine je knjiga Tonija Morrisona "Pjesma Solomonova" bila na meti ispitivanja jer su se roditelji žalili na seksualni kontekst.