Svijet
1

Povrijeđeno 70 osoba u sukobima izraelske policije i Palestinaca

Anadolija
Foto: AFP
Foto: AFP
Povrijeđeno je 70 osoba u sukobima izraelske policije i Palestinaca u Istočnom Jeruzalemu. Do sukoba je došlo nakon što je pronađeno tijelo palestinskog mladića koji je bio kidnapovan.

Izraelski vojnici upotrijebili su plastične metke i šok-bombe prema grupi Palestinaca, koja se okupila u blizini kuće poginulog Muhammeda Huseina Ebu Hudayra, dok su demonstranti uzvratili molotovljevim koktelima i bacanjem kamenja. Kako policija patrolira helikopterima, često se čuje i zvuk sirene.

Povrijeđeni Palestinci dovezeni su u bolnice na liječenje, a glasnogovornik policije Izraela Micky Rosenfelt rekao je da do sada nisu pritvorili nikoga.

Izraelske vlasti su 12. juna saopćile da su kidnapovana trojica Jevreja, a za otmicu su optužili palestinske vlasti. Izraelska vlada dala je velika ovlaštenja vojsci kako bi pronašla nestale Jevreje. Od tada, vojska je uz konstantne pretrese na Zapadnoj Obali, pritvorila 580 osoba, među kojima su poslanici, bivši ministri, te članovi Hamasa i izvršila više desetina zračnih napada na Gazu.

Jučer, vojnici su izvršili pretres u izbjegličkom kampu Jenin na sjeveru Zapadne Obale, nakon čega je došlo do sukoba u kojem je poginuo 16-godišnjak Yusuf Ebu Zaga. Muhammed Husein Ebu Hudayr je jučer kidnapovan, a danas je pronađen mrtav.

U svim operacijama vojske do sada je poginulo 13 osoba, javlja Anadolu Agency (AA).