Svijet
0

Povratak na Šri Lanku deset godina nakon pustoši

Klix.ba
Šri Lanka danas (Foto: AFP)
Šri Lanka danas (Foto: AFP)
Prije deset godina na obali Šri Lanke stravični cunami odnio je 35.000 života ostavivši iza sebe pustoš. Danas Šri Lanka ide naprijed, zgrade su obnovljene, a ekonomija naprosto cvjeta.

Novinar BBC-a koji je svjedočio katastrofi prije deset godina ponovo se vratio na Šri Lanku, prisjećajući se zvuka koji je u danima katastrofe zatomio potragu za nestalima na ovom području. Bio je to ustaljeni ritmički zvuk koji su proizvodili mještani dok su čistili svoje verande te pokušavali otkloniti kamenje i zemlju koji su prekrili njihove posjede.

No, preživjele Šri Lanke je tada zasjenila smrt 130.000 osoba u Indoneziji, pa su tako globalna pomoć i medijska pozornost bili daleko od ove zemlje.

Potresne priče su se redale jedna za drugom. Preživjeli su tražili hranu i vodu i moglo se čuti kako su troje djece i njihova majka mrtvi u jednoj porodici, u drugoj je nastradalo petro unuka...

Ljudi su besciljno lutali ulicama, a neki su čišćenjem pokušavali umanjiti posljedice katastrofe.

Međutim, deset godina kasnije Šri Lanka je imala brz privredni rast. Južna obala zemlje je puna novih turista, a pomahnitala rekonstrukcija upućuje na to da nema zakonskih ograničenja.

Kako se bliži deseta godišnjica katastrofe, Šri Lanka gleda u budućnost.

No, ono što im se dogodilo, ne zaboravljaju. Zato su tu ostaci kuća koje je zahvatio cunami, koje podsjećaju čovjeka na to koliko može biti mali.