Svijet
0

Povlačenje Rusije iz dijela sporazuma o neširenju nuklearnog oružja

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Najava načelnika generalštaba ruske vojske generala Jurija Balijevskog da bi Moskva mogla da se jednostrano povuče iz dijela Sporazuma o neširenju nuklearnog naoružanja, koji se odnosi na rakete srednjeg dometa., vijest je koja je objavljena na naslovnoj strani Financial Timesa.

General je istakao da postoje uvjerljivi argumenti za takav potez pošto mnoge zemlje ili razvijaju ili su razvile rakete dometa između 500 i 5500 kilometara.

On je, međutim, neuvijeno doveo u vezu novi stav Rusije s planovima Sjedinjenih Država da s Poljskom i Češkom počnu pregovore o postavljanju presretača i radara, koji bi bili dio američkog proturaketnog štita.

Bijela kuća odbila je komentirati najave iz Rusije, podsjećajući da ni o čemu sličnom nije formalno obaviještena.

Financial Times naglašava da svaka ugovorna strana ima pravo da se povuče iz sporazuma ukoliko vanredni događaji ugrožavaju vrhovne interese država potpisnica.

Komentator ovog lista zalaže se za tezu da prijetnje Moskve nisu uvod u novi hladni rat, već nastojanje da se i Rusija uključi u američki odbrambedni štit, pogotovu poslije uništenja jednog vještačkog satelita kineskom raketom, koje je, čitamo u Financial Timesu, potreslo Rusiju koliko i Washington.