Independent
0

Povlačenje iz Afganistana ne bi bilo opravdano

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Na većini naslovnih stranica britanskih dnevnika u ponedjeljak su fotografije najnovijih britanskih žrtava rata u Afganistanu. Štampa, međutim, različito gleda na raspoloženje britanske javnosti u pogledu operacije u toj zemlji.

Razrađujući detalje ankete koju je proveo u saradnji s BBC-em, The Guardian konstatira da rastući broj britanskih žrtava u Afganistanu nije doveo do većeg nezadovoljstva javnosti u pogledu rata.

Ispitivanje provedeno upravo kada je objelodanjeno da je osam vojnika poginulo tokom 24 sata, čime je broj žrtava u Afganistanu premašio broj stradalih u Iraku, pokazuje da javnost u Britaniji podržava i rat protiv talibana i britansko učešće u njemu.

Guardian iz toga zaključuje da javnost nije spremna uskratiti podršku tome ratu u trenutku kada vojnici ginu na prvoj liniji fronta. Rat u Afganistanu je pritom sve prisutniji u medijima, što je dovelo do jačanja podrške britanske javnosti, smatra Guardian.

The Independent, međutim, donosi drugačije tumačenje raspoloženja javnosti. List prenosi da porodice vojnika koji služe u Afganistanu počinju sumnjati u svrhu te misije, dok su sve glasniji oni koji zahtijevaju povlačenje.

Ističući da je debata o svrsi rata i načinu na koji se operacije vode važna i potrebna, Independent ocjenjuje da razloga za povlačenje nema. Naprotiv, iako je misija u Afganistanu dugo bila u sjeni nepromišljene invazije na Irak, njen cilj je i dalje važan.

Afganistanska misija nije neokolonijalna avantura – trupe NATO-a, a time i britanski kontingent u Afganistanu su na poziv demokratski izabrane vlade kako bi zaštitili civile od talibana dok afganistanska vojska ne bude u mogućnosti obavljati taj zadatak.

Afganistanci ne žele povratak talibana i podržavaju NATO. Zbog toga se moramo pripremiti na nove žrtve, sve dok traje borba za demokratsku budućnost Afganistana, zaključuje Independent.