Svijet
0

Povlačenje Clintonove Obami donijelo prednost nad McCainom

FENA
Foto: AFP/Getty Images
Foto: AFP/Getty Images
Vjerojatni demokratski predsjednički kandidat Barack Obama bilježi umjereni rast podrške američkih birača nakon povlačenja Hillary Clinton iz predsjedničke utrke, a u novoj anketi instituta Gallup od ponedjeljka vodi ispred republikanca Johna McCaina s 48 prema 42 posto glasova.

Obama stalno drži prednost od pet do sedam postotaka pred McCainom otkako je objavljeno da Hillary Clinton namjerava prekinuti kampanju, a otkako Gallup provodi dnevna ispitivanja potpore registriranih birača predsjedničkim kandidatima ovo je Obamin najbolji rezultat protiv McCaina.

Od sredine marta, otkako Gallup provodi ispitivanje mogućih ogleda predsjedničkih kandidata, Obama i McCain su većinu vremena vodili statistički mrtvu utrku.

Rezultati objavljeni u ponedjeljak temelje se na ispitivanju provedenom od 6. do 8. juna, na uzorku od 2.389 registriranih birača, s marginom greške +/- 2 posto, prenijela je Hina.

Otkako je Obama osigurao nominaciju, Gallup pita registrirane birače za koga bi glasovali u ogledu Obama-McCain kad bi Hillary Clinton bila Obamin potpredsjednički kandidat.

Čini se da bi u ovome trenutku ta opcija donijela tri posto prednosti Obami, jer zajednički listić Obama-Clinton vodi ispred McCaina s 51 prema 42 posto glasova.