Svijet
0

Povijesni susret šefa kineskih komunista i tajvanskog Koumintanga

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Dva predsjednika stranaka na vlasti u Kini i na Tajvanu sastala su se u srijedu u Pekingu u prisutnosti novinara, što je njihov prvi susret na toj razini otkako se 1949. taj otok odvojio od matice zemlje.

Kineski predsjednik i glavni tajnik Komunističke stranke Hu Jintao bio je domaćin predsjedniku Kuomintanga (KMT) Wuu Poh-hsiungu, a svečani susret izravno je prenosila državna televizija.

Prvi čovjek Kine dočekao je Wua u Palači naroda. Dvojica su se rukovala i pozirala fotografima.

"Ova posjeta predsjednika Kuomintanga velik je događaj u odnosima dviju stranka, kao i matice i otoka", rekao je Hu Jintao, koji je dugo zahvaljivao Tajvancima za njihovu pomoć žrtvama potresa u Sečuanu. Razgovor se nastavio iza zatvorenih vrata.

Predsjednik KMT-a predvodio je izaslanstvo sa 16 članova svoje stranke koja je preuzela vlast nakon poraza zagovornika tajvanske neovisnosti na parlamentarnim izborima u januaru i na predsjedničkim izborima u martu.

Izravni pregovori Tajvana i Kine koji su znak poboljšanja njihovih odnosa nastavit će se u junu nakon više od deset godina prekida, saopćila je nedavno tajvanska vlada.

Dva čelnika razgovarat će o uvođenju čarterskih letova vikendom između Tajvana i Kine, o uspostavi zračne veze za prijevoz robe i izdavanju dozvola za ulazak Kineza na Tajvan, prenijela je Hina.

Izravna veza između dviju strana prekinuta je po završetku građanskog rata 1949. Tajvanci koji žele putovati u Kinu moraju ići preko trećih zemalja ili preko Hong Konga, a ulazak kineskih turista u Tajvan je uređen strogim propisima.

Kina i Tajvan su 1993. bili započeli dijalog u Singapuru, ali ga je Peking 1995. prekinuo u znak protesta protiv posjete tadašnjeg tajvanskog predsjednika Sjedinjenim Državama, u čemu je vidio korak prema proglašenju neovisnosti tog otoka.

Kina i dalje smatra Tajvan dijelom svog teritorija koji će se jednom pripojiti matici i prijeti da će zauzeti otok ako Tajvan proglasi neovisnost.