Više od 60 mrtvih
0

Povećava se broj preminulih od trovanja metanolom

SRNA
Broj žrtava falsifikovanog alkohola u evropskim zemaljama raste - od trovanja metanolom umrlo je četvero Poljaka, a ukupan broj stradalih u Češkoj, Slovačkoj i Poljskoj premašio je 60 osoba.

Još se traga za lokacijom sa koje su stigli krivotvoreni napici. U Pragu smatraju da su u Češku uvezeni iz Poljske. Varšava vjeruje da je kriminal počeo u Češkoj.

Poljska je obustavila prodaju čeških alkoholnih pića, osim piva i vina. Carinska služba je pooštrila provjeru južne granice.

Obavljene su fotografije etiketa pod kojima su se prodavali napici opasni po život. Glavni sanitarni inspektor Poljske Marek Posobkevič nije isključio mogućnost da dva od četiri slučaja mogu biti vezana za češki šverc.

Češka štampa pretpostavlja da otrovni metanol ima poljsko porijeklo. Njegov izvor mogu da budu sredstva za pranje koja stižu iz susjedne zemlje.

Ako se govori o ovom alkoholu sa metanolom, njegovo dejstvo je krajnje nepovoljno. Razara nervni centar u kori velikog mozga, povređuje vizuelni centar, čovjek oslijepi i moguć je smrtonosni ishod - upozoravaju ljekari.

Od neodgovarajućeg alkohola u Češkoj je za dvije nedjelje stradalo više od 20 osoba, a 35 je hospitalizovano.

Još osam osoba je dospjelo u bolnicu u susjednoj Slovačkoj. Međutim, predstavnici kompanije tvrde da nemaju veze sa incidentom.

Oni navode da je neko kopirao etikete njihove produkcije i nalijepio na flaše sa opasnim sadržajem. Tako da sama firma ne snosi odgovornost za tragediju.

Svi hospitovani kažu da su vodku i rum kupovali u velikim supermarketima i prodavnicama.

Uspjesi policije se, za sada, ograničavaju na samo jedno hapšenje - pod sumnjom za umiješanost u trgovinu falsifikovane robe u Češkoj je zadržan 36-godišnji muškarac.