Amnesty International
1

Povećano korištenje teškog naoružanja u Alepu

Klix.ba
Foto: Arhiv/AFP
Foto: Arhiv/AFP
Nevladina organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International je upozorila na veliku opasnost koja prijeti civilnom stanovništvu u Alepu, nakon što su novi satelitski snimci pokazali povećano korištenje teškog naoružanja u tom gradu.

Prema izvještaju organizacije, snimci otkrivaju više od 600 kratera, koji su najvjerovatnije uzrokovani artiljerijskim granatama. Na jednoj fotografiji se može vidjeti veliki krater u blizini civilnog stambenog objekta.

Vladine snage, ali i pobunjenici, se mogu smatrati odgovornim zbog toga što nisu uspjeli zaštititi civile.

"Amnesty International šalje jasnu poruku objema stranama da će svaki napad na civile biti dokumentovan kako bi svi odgovorni mogli biti krivično gonjeni. Pretvaranje najnaseljenijeg grada u Siriji u borbenu zonu će imati katastrofalne posljedice za civile. Užasnih prizora iz Sirije je svakim danom sve više", kazao je Christoph Koettl, menadžer za hitne slučajeve Amnesty Internationala.

Ni vlada u Damasku, ali ni pobunjenici, nisu javno komentarisali tvrdnje Amensty Internationala.

Novi izvještaji iz Alepa govore da je armija povećala bombardovanje sjevernog dijela grada u pokušaju da uništi pobunjeničke snage, koje su izjavile da drže pod kontrolom polovinu grada. Aktivisti opozicije su izvijestili o povećanim napadima na područja na sjeveroistoku i sugozapadu grada, koja drže pobunjenici, prenosi BBC.

Državni mediji izvještavaju o borbama protiv terorista na nekoliko mjesta u gradu, kojima su naneseni teški gubici.