Hrvatska vlada
0

Povećanje osigurane štednje sa 100 na 400 hiljada KN

FENA
Hrvatska Vlada danas je u Sabor uputila prijedlog izmjena Zakona o osiguranju depozita, kojim se predviđa povećanje iznosa jamčenih depozita građana sa sadašnjih 100 tisuća kuna na 400 tisuća kuna, javila je Hina.

Vlada od Sabora traži i da joj omogući da, bude li potrebe u slučaju poremećaja, visinu osiguranih depozita digne svojom uredbom kako bi se moglo reagirati što brže.

Hrvatski premijer Ivo Sanader i ministar financija Ivan Šuker s današnje su sjednice Vlade ponovili kako je hrvatski bankarski sustav stabilan.

"I Vlada kroz fiskalnu politiku i HNB kroz monetarnu politiku stvorili su preduvjete da država može reagirati na svaku krizu", poručio je Sanader, napominjući da je danas održao konzultativni sastanak s guvernerom HNB-a Željkom Rohatinskim i da je to njihov zajednički zaključak.

Ovo je još jedna poruka građanima da Hrvatska ima stabilan bankarski sustav, te da Vlada itekako osjeća što se psihološki događa, ističe i ministar Šuker, podsjećajući da je Hrvatska imala tri velike bankarske krize, te da je svjesna i tog psihološkog efekta.

Sadašnjim iznosom osiguranih depozita od 100 tisuća kuna obuhvaćeno je 54,6 posto depozita svih građana Hrvatske, a s povećanim iznosom osigurane štednje do 400 tisuća kuna bit će obuhvaćeno više od 90 posto depozita, kazao je Šuker.

Podsjetio je da je, s obzirom na globalnu financijsku krizu, na prošlotjednom sastanku u Luksemburgu predloženo da se iznos osiguranih depozita podigne na 100 tisuća eura, međutim, siromašnijim zemljama to nije odgovaralo te je postignut načelni sporazum da to bude od 50 tisuća do 100 tisuća eura.

Osiguranje depozita odnosi se na štednju građana u bankama, štednim bankama i stambenim štedionicama, a osigurava se iznos do 400 tisuća kuna u svakoj banci. Svaka štednja je depozit i štednja u različitim bankama se ne zbraja.