Svijet
1

Povećan broj turista u Egiptu uprkos najavi protesta

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Uprkos protestima koji su za 30. juni najavljeni u više gradova u Egiptu, u jednoj od najpoznatijih turističkih destinacija u toj zemlji Sharm el-Sheikhu, zabilježen je rast broja turista, javio je dopisnik agencije Anadolija.

Sharm el-Sheikh je grad smješten na južnom vrhu Sinajskog poluotoka na obali Crvenog mora. Jedna od turističkih destinacija u ovom gradu je svakako plaža Naama Bay koja najviše privlači pažnju evropskih turista.

Prema riječima turistkinje iz Velike Britanije Geraldine (40) ona, zbog zanimanja za egipatsku kulturu, posljednju 21 godinu godišnji odmor provodi u toj zemlji.

“Nema mjesta u Egiptu, izuzev Aleksandrije, u kojem nisam bila. Egipatska klima je oduvijek privlačila pažnju”, pojasnila je Geraldine.

Šveđanska Wendy istakla je da je su temperaature vazfuha u njenoj zemlji niske i da iz tog razloga preporučuje Egipat u kojem preovladava toplo vrijeme i u kojem se, kako je kazala, mogu vidjeti prelijepi pejzaži.

Jedan od radnika na plaži Naama Mustafa Seyyid rekao je da protesti ipak negativno utječu na turizam, iako se broj turista nije smanjio.

“Protesti se uglavnom održavaju u Kairu, ali se plašimo da će loše utjecati i na područje na kojem se nalazimo”, pojasnio je.