Svijet
20

Potvrđeno: Dio krila pripada nestalom avionu leta MH370

Klix.ba
Dio krila koji je pronađen na obali francuskog ostrva u Indijskom okeanu definitivno pripada nestalom avionu Malaysia Airlinesa MH370.

Ovo je danas potvrdio premijer Malezije Najib Razak. Dva metra dugačak dio krila Boeinga 777 za sada je jedini dio nestalog aviona koji je pronađen u više od godinu dana.

Let Malaysia Airlinesa MH370 nestao je sa radara osmog marta 2014. godine. Naknadno je utvrđeno da je avion iz još nerazjašnjenih razloga skrenuo sa svoje putanje iz Kuala Lumpura prema Pekingu da bi potom završio iznad Indijskog okeana. U avionu se nalazilo 239 putnika i članova posade.

U posljednjih 16 mjesec vlasti nekoliko zemalja pokrenule su sveopširnu potragu za ostacima aviona na području okeana zapadno od obala Australije, ali bez ikakvog uspjeha.

Dio krila pronađen je 29. jula na obali ostrva Reunion nedaleko od Madagaskara, a ubrzo je zaključeno da pripada modelu Boeinga 777. Ipak, istražitelji nisu mogli potvrditi da li pripada nestalom avionu Malaysia Airlinesa.

Iz tog je razloga dio krila u subotu prebačen u Francusku kako bi se u laboratoriji prikupile informacije koje bi mogle otkriti detalje nužne za identifikaciju aviona, kao i način na koji je dospio u okean.