SAD
0

Potvrđena svinjska gripa u New Yorku

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg objavio je u nedjelju da je američki Centar za nadzor i prevenciju bolesti potvrdio da su učenici jedna gradske srednje škole zaraženi ljudskim oblikom svinjske gripe.

Zdravstvene vlasti New Yorka u subotu navečer su objavile da je osam "vjerojatnih" slučajeve zaraze otkriveno u jednoj školi u četvrti Queens, a testovi u nacionalnom epidemiološkom centru u Atlanti potvrdili su da se radi o svinjskoj gripi.

Gradonačelnik Bloomberg je naglasio da se radi o blažim simptomima i da se oboljeli oporavljaju.

Grad očekuje rezultate testiranje dodatnih briseva iz škole St. Francis Preparatory, čiji su učenici zaraženi.

Oko 100 učenika se žalilo na simptome slične gripi u toj školi, a dio njih je proljetne praznike proveo u meksičkom ljetovalištu Cancunu, prije dvije sedmice.

"Grad je dobro pripremljen, sve bolnice su opremljene i spremni smo ako se pokaže potreba za većim brojem uređaja za olakšavanje disanja", rekao je njujorški povjernik za zdravstvo Thomas Frieden.

Frieden je istaknuo da su u ljekarnama raspoložive veće količine cjepiva protiv gripe.

Američki centar za nadzor i prevenciju bolesti u Atlanti potvrdio je da su, osim slučajeva u New Yorku, zabilježena još dva oboljela u Kanzasu te devet u Kaliforniji i u Teksasu.

Bijela kuća najavila je u nedjelju posebnu konferenciju za tisak posvećenu epidemiji svinjske gripe, koja je u susjednom Meksiku odnijela već 81 život, prenijela je Hina.