Južna Koreja
0

Potvrđen smrtonosni oblik ptičije gripe

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Jedna od pet uginulih divljih pataka, koje su pronađene ove sedmice u Južnoj Koreji, bila je zaražena smrtonosnim oblikom ptičije gripe.

Rezultati testova pokazali su da je jedna od pataka pronađenih u gradu Sašeon 26. decembra bila zaražena virusom H5N1, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Isti oblik, koji je opasan za ljude, takođe, je pronađen kod divljih ptica i u njihovom izmetu na četiri druge lokacije širom zemlje od 7. decembra.

Južna Koreja potvrdila je juče da je izbila ptičija gripa i da je više od 100.000 ptica uništeno u sklopu mjera za suzbijanje zaraze.

U saopštenju Ministarstva se navodi da je ptičija gripa potvrđena na dvije živinarske farme u gradovima Čeonan i Iksan, koji je nalaze u centralnom i  jugozapadnom dijelu Južne Koreje.

Vlasti su formirale karantin zonu prečnika oko 10 kilometara, ograničavajući kretanja vozila i sprovodeći dezinfekciju.

Pojačana je inspekcija divljih ptica, a apelovano je na vlasnike fabrika za preradu živinskog mesa da preduzmu mjere opreza kao što je postavljanje ograda oko farmi koje će spriječiti ulazak divljih ptica.
Izbijanje ptičije gripe predstavljaće dodatni pritisak na zdravstvo zemlje koje pokušava da suzbije svinjski grip, kao i slinavku i šap.

Južna Koreja je tri puta pogođena epidemijom ptičije gripe, a posljednja je bila u aprilu 2008. godine.

Južna Koreja je 2008. godine morala da uništi više od osam miliona ptica da suzbije virus, čime je pričinjena šteta u vrijednosti od oko 200 miliona dolara.

Krajem 2003. godine četiri osobe zaražene su ptičijom gripom, ali su simptomi bili blagi.