Turska
0

Potvrđen peti slučaj gripe H1N1

FENA
Foto: AP
Foto: AP
U Turskoj je potvrđen peti slučaj meksičke gripe kod Turčina koji je stigao iz SAD-a, javila je turska novinska agencija Anadolija.

Oboljeli čovjek je iz SAD-a stigao u Tursku prije tri dana i nalazi se u karantinu, naveli su izvori iz turskog ministarstva zdravlja. U Turskoj je u maju bilo četiri slučaja zaraženih virusom H1N1, kod jednog Amerikanca i njegove majke koji su preko Turske išli za Irak, kao i kod dva turska državljanina koji su stigli iz SAD-a.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) saopćila je da je dosad registrovano 17.564 zaraženih osoba virusom H1N1 u 64 zemlje od kojih je od tog virusa umrlo 115 osoba.

U Meksiku, odakle je potekla bolest, potvrđeno je 5.029 oboljelih i 97 smrtnih slučajeva.

Američki zvaničnici su u ponedjeljak saopćili da su slučajevi nove gripe H1N1 pronađeni u svih 50 američkih država, a da je u SAD-u od nove gripe oboljelo više od 10.000, a preminulo 17 osoba.

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti je saopćilo da potvrđeni slučajevi predstavljaju tek dvadeseti dio od ukupnog broja oboljelih u Americi, koji bi mogao dostići oko 200.000 oboljelih, prenose agencije.